
Kamu çalışanları için yapılan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin genel yetkili sendika ve işveren tarafı (Devlet) mutabakata varmaları ile tamamlanmasına müteakiben, genel yetkili sendikanın genel başkanı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat BİLGİN’in birlikte yaptıkları basın açıklaması esnasında, İş Kolları Bazında üye sayıları %1’in altında Konfederasyonlar ve Bağımsız sendikalara yönelik sarf etmiş olduğu “Sendika adı altında kurulan ve sendikal faaliyet yapmayan, başka işlerle uğraşan sendikalar haline dönüşen kuruluşlar var. Bu tür MERDİVEN ALTI diyebileceğimiz yapılar var” nitelemesi kabul edilebilir bir söylem değildir.
Emekçinin ve sendikaların yanında yer alması gereken Sayın Bakanımızın bu talihsiz söylemini kabul etmiyoruz.
Sayın Bakan, 21.04.2021 tarihinde göreve getirilmiştir ve yolun başındadır. Herkese her kesime kucak açması gereken bir süreçte, özellikle Anayasanın 51.Maddesine, Eşitlik İlkesine, İnsan Hakları Beyannamesine, Uluslararası (ILO) sözleşmesine, aykırı davranmıştır. Bu büyük bir “Talihsizliktir.”
Anayasanın 51.maddesinde “Çalışanlar ve işverenler, üyelerinin çalışma ilişkilerinde, ekonomik ve sosyal hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek için önceden izin almaksızın sendikalar ve üst kuruluşlar kurma, bunlara serbestçe üye olma ve üyelikten serbestçe çekilme haklarına sahiptir. Hiç kimse bir sendikaya üye olmaya ya da üyelikten ayrılmaya zorlanamaz. Sendika kurma hakkı ancak, millî güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlık ve genel ahlâk ile başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması sebepleriyle ve kanunla sınırlanabilir.
Sendika kurma hakkının kullanılmasında uygulanacak şekil, şart ve usuller kanunda gösterilir. İşçi niteliği taşımayan kamu görevlilerinin bu alandaki haklarının kapsam, istisna ve sınırları gördükleri hizmetin niteliğine uygun olarak kanunla düzenlenir. Sendika ve üst kuruluşlarının tüzükleri, yönetim ve işleyişleri, Cumhuriyetin temel niteliklerine ve demokrasi esaslarına aykırı olamaz.” denilmektedir.
Sendikalar, hak arama hürriyetinin sembolüdür. Bu sebeple özellikle Anayasa ile korunma altına alınmış tüzel kişiliklerdir. Demokrasinin ve hukuk düzeninin bir gereği olarak, birçok çalışma yapar ve hukuk mücadelesi verirler. Sendikalar, demokrasinin ayrılmaz bir parçası olan ve hayati öneme sahip kuruluşlardır. Yeri gelir sadece bir kişi için, yeri gelir milyonlarca kişi için ses olurlar. Önemlerini anlayabilmek için demokrasinin ne olduğunu bilmek yeterlidir. Maddi gücü az olan, desteklenmesi gereken sendikalara destek olmak sosyal devlet ilkesinin bir gereğiyken, üye sayısı %1’in altında olan sendikaları saf dışında bırakmak adına yapılan çalışmalar Anayasa ve sair kanunlara aykırıdır.
6.Dönem toplu sözleşme Madde 23 te belirtilen hizmet kolunda %1’e girmeyen sendika üyelerinin 400 lirayı alamaması ile ilgili YURT- Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı ve tüm iş kollarımızın Genel Başkanları, Genel Başkan Yardımcıları ve Sendikamız Avukatları ile birlikte 31 Ağustos 2021 tarihinde Danıştay 12. Dairesi Başkanlığı Birimine 2021/6422 dosya numarası ile YÜRÜTMENİN durdurulması davasını açmış bulunmaktayız.
Bu süreçte yaşanan tüm gelişmeleri başta Sendikamızın onurlu üyeleri olmak üzere tüm kamuoyu ile paylaşılacaktır.
Saygılarımızla…