YURT Sendikaları Genel Merkez Yönetim Kurulu olarak siz değerli üyelerimize yapılan haksızlıkların karşısında vereceğimiz hukuk mücadelesi işlemlerinde Avukat Hizmetimiz ÜCRETSİZDİR.
İdari İşlemin İptali Davası
İdari işlemin iptali davası, idari işlemlerin yetki, şekil, sebep, konu ve amaç yönlerinden hukuka aykırı olmaları nedeniyle açılan idari dava türüdür.
İptal Davası Açma Süresi
Yasal Mevzuat;
1- Anayasa m. 125/3: “İdari işlemlere karşı açılacak davalarda süre, yazılı bildirim tarihinden başlar.”
2- 2577 sayılı İYUK m. 7: “(1) Dava açma süresi, özel kanunlarında ayrı süre gösterilmeyen hallerde Danıştayda ve idare mahkemelerinde altmış ve vergi mahkemelerinde otuz gündür.
(2) Bu süreler; a) İdari uyuşmazlıklarda; yazılı bildirimin yapıldığı (…) Tarihi izleyen günden başlar.”
3- 2577 sayılı İYUK m. 10: “(1) İlgililer, haklarında idari davaya konu olabilecek bir işlem veya eylemin yapılması için idari makamlara başvurabilirler. (2) Altmış gün içinde bir cevap verilmezse istek reddedilmiş sayılır. İlgililer altmış günün bittiği tarihten itibaren dava açma süresi içinde, konusuna göre Danıştaya, idare ve vergi mahkemelerine dava açabilirler.”
Dava Açma Süresi
İdari işleme karşı açılacak iptal davası açma süresi, Danıştay ve idare mahkemelerinde idari işlemin tarafınıza tebliğinden (İYUK m.7/2) ya da zımnen ret tarihinden (İYUK m10/2) itibaren 60 gün ve vergi mahkemelerinde 30 gündür. Bu süreler hak düşürücü süre niteliğindedir. Bu süreler geçirildikten sonra anılan işlem ile ilgili idari dava açılması mümkün değildir. Anılan süreler genel dava açma süreleridir.
Ayrıca idari işlemin niteliği gereği özel yasalarda genel dava açma sürelerinin dışında ayrı dava açma süreleri öngörülebilir. (İYUK m.7/1) Bu sürelerin öngörülmesi durumunda bu sürelere uyulması gerekir. Herhangi bir özel düzenleme mevcut değilse yukarıda anılan genel dava açma süresi içinde iptal davasının açılması gerekmektedir.
YURT Sendikaları olarak; 7103 Sayılı Kanunun “SINAVSIZ UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ” uygulanması ile ilgili Hukuki Kazanımlarımızı elde ettik.
Detaylı Bilgi bilgi için ;YURT Sendikaları Konfederasyonu
0 354 303 00 66 / 0 850 304 00 66 / 0 532 380 13 66
2828 sayılı Kanunun Ek 1 inci maddesinde 27.03.2018 tarihli ve 30373 (2. Mükerrer) sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 7103 sayılı Kanunla değişiklik ile 2828 Sayılı Kanunun Ek 1 inci maddesinde değişikliğe gidilmiştir. Söz konusu Kanun maddesine eklenen 16. Geçici Maddede: “Bu Kanunun Ek 1 inci maddesi kapsamında ataması yapılan ve fiilen görevde bulunanlar kurumların kadroları ve ihtiyaçları göz önünde bulundurularak bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih ve öğrenim durumları itibariyle ihraz ettikleri unvanlara atanırlar” denilmektedir.
Kanun Kapsamında Sınavsız Ünvan Değişikliğinden yararlanabilmek için;
1) Dilekçe verecek kişilerin 2828 Sayılı ve 3413 sayılı kanun kapsamında Kamu Kurumlarına atanmış olması ve fiilen görevde olması,
2) Talep edilen unvanın, yasanın yürürlüğe girdiği tarih (27.03.2018 öncesi mezun) ve öğrenim durumların itibariyle ihraz etmiş olma şartlarını sağlamış olması gerekmektedir.
Buna göre 657 Sayılı Devlet Memurları Yasası ve bu yasaya dayandırılarak çıkarılan yönetmeliklerde yer alan sınav şartının 657 sayılı Yasaya göre özel nitelik taşıyan bu düzenlemede aranmadığı ve talep edilen unvana ilişkin ihraz şartının sadece öğrenim durumuyla değerlendirilmektedir.
Ne Yapmanız Gerekiyor;
1) Sitemizde yayınlanan Örnek Dilekçeyi indirip görev yaptığınız kurumlara verilecek,
2) Dilekçenize verilen Olumsuz cevabı Size Tebliğ Edildikten Sonra 60 gün içinde Mahkeme Sürecini Başlatacaksınız
3)Mahkeme Sürecini başlatmak için YURT Sendikaları olarak siz değerli üyelerimize Avukat Hizmetimiz ÜCRETSİZDİR. ( Sadece YURT Sendikasına üye olanlar Avukat Hizmetinden ve Kazandığımız Emsal Kararlardan yararlanabilir) YURT Sendikalarına ÜYE olmak için TIKLAYINIZ
7103 Sayılı Kanun hakkında Meslek Lisesi Mezunları Teknisyen olarak Yüksek Okul (Önlisans) Mezunları Tekniker olarak atamaları birden fazla kurumlarda yapıldı, Yardımcı Hizmetler Sınıfında görev yapan Düz lise mezunlarının Memur olarak atamaları bazı kurumlar tarafından yapılırken atama yapmayan kurumlarda görev yapan üyelerimizin atamaları Mahkeme Kararlarına göre yapılmaktadır. Öğretmenlik mezunu olan ve şartları tutanların atamaları yapıldı. Bilgi Kirliliği Yaşanmaması açısından, Sınavsız Unvan Değişikliği Hakkındaki tüm bilgi ve açıklamaları www.yurtsendikalari.org ve Sosyal Medya Hesaplarından takip edebilirsiniz.
2828 Sayılı ve 3413 sayılı kanun kapsamında kamu kurumlarında görev yapan başvuru yapacak kardeşlerimiz için hazırlanan Dilekçe Word dosyasında olup Bilgisayar ortamında düzenliyebilirsiniz.
Dilekçe için TIKLAYINIZ
BİZ BİRLİKTE GÜÇLÜYÜZ… SİZİN SENDİKANIZ
hayırlı günler ben aile ve sosyal hizmetler bakanlığı taşra teşkilatı personeliyim.
unvanım v.h.k.i.
657’ye tabi kadrolu devlet memuruyum.
2022 yılı içerisinde personeli olduğum bakanlık görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavı yapmayı planlanmaktadır.
allah izin verirse bu sınava kuruluş müdür yardımcısı kadrosuna atanabilmek için gireceğim.
bakanlığımın görevde yükselme ve unvan değişikliği yönetmeliği kuruluş müdür yardımcısı kadrosuna atanabilme şartları arasında sözlü mülakatta başarılı olma şartının olmadığını gördüm ancak görev yapmakta olduğum kurumdaki birçok personelden sözlü mülakata girilip başarılı olma şartının olduğunu duydum.
lütfen bu konuda tarafımı doğru bir şekilde aydınlatınız. teşekkür ederim.