
657 sayılı Devlet Memurları Temel Kanununun 100. maddesine ilave edilen fıkra uyarınca “Bütün memurların gerçekleştirdikleri hizmetlerin niteliklerine göre çalışma saat ve süreleriyle görev yerlerine bağlı olmadan çalışabilmelerinin imkân dâhilinde olduğu” ifadesiyle esnek çalışmanın Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanan genelge ile kamuda uzaktan ve dönüşümlü çalışma imkanı getirildi.
YURT – Sendikaları olarak; Resmi Gazetenin“Kamu Çalışanlarına Yönelik Tedbirler” başlıklı 2021/8 sayılı genelgenin çalıştırılma biçimine bakılmaksızın kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlara uzaktan çalışma, dönüşümlü çalışma gibi esnek çalışma yöntemleri uygulanabilir. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlardan, gebeliğinin 24’üncü haftasından 32’inci haftasına kadar olan süre içerisinde hamile çalışanlar, süt izni kullananlar ile engelli çalışanlar, 60 yaş ve üzerinde olanlar (yönetici pozisyonlardakiler hariç) Sağlık Bakanlığının belirlediği kronik hastalığı bulunanlar ile 10 yaş ve altı çocuğu olan kadın çalışanlar, idari izinli sayılacaktır.’ denilmektedir.
Sayın Cumhurbaşkanımız, 2021/8 sayılı genelge ile kamu kurumlarında dönüşümlü ve esnek çalışmaya geçilmesi gerektiğini ifade etmişlerdir. Buna rağmen vaka sayısı ve bulaş riski yüksek olan ilimizde halen dönüşümlü çalışma ve idari izinler neden uygulanmıyor?”
uzaktan, dönüşümlü ve diğer esnek çalışma yöntemiyle çalışanlar ile idari izinde sayılanlar sorumlu oldukları görevi fiilen yerine getirmiş sayılacak, mali sosyal hak ve yardımlar ile özlük hakları saklı kalması, Ülkemiz genelinde bütün illerimizi kapsayacak şekilde esnek çalışma modeline göre hazırlanan Genelge Valiliklerce değil Bakanlıklarca veya Cumhurbaşkanlığınca 81 ilde uygulanmasına yönelik Genelge çıkarılmalı valiliklerin inisiyatifine bırakılmamalıdır.
YURT – Sendikaları
Yönetim Kurulu