
İktidarın meclise sunduğu “Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin” 11. Maddesinde; Bulunduğu hizmet kolunda yüzde ikisinden daha fazlasını üye kaydetmiş kamu görevlileri sendikaları üyelerine toplu sözleşme ile belirlenecek tutarda toplu sözleşme ikramiyesi ödenmesi ön görülüyor. Hizmet kolunda çalışan kamu görevlilerinin yüzde ikisinden daha az üye kaydetmiş kamu görevlileri sendika üyelerine toplu sözleşme desteği verilmesi ifade ediliyor.
Bu düzenlemenin bir benzeri geçtiğimiz 2022 Temmuz ayında imzalanan, 2022-2023 yıllarını kapsayacak olan 6. Dönem toplu sözleşme metninde ” yüzde 1″ baraj şartı olarak yer almış, sendikaların açtığı dava neticesinde Danıştay; “Toplu sözleşme ikramiyesinden yararlanmada, hizmet kollarına ilişkin olarak üye olunan sendikalar açısından, “toplam kamu görevlisi sayısının en az %1’inden fazla sendika üyesi kaydeden sendikalar” şeklinde kriter getirilmesi suretiyle sendikalar arasında ayrıma yol açılması, açıkça sendikal özgürlüğe bir müdahale oluşturarak sendikaların kuruluş amaçlarının gerçekleştirilmesini önleyici şekilde üye kaybına sebebiyet verecek nitelik taşıdığı gibi, aynı hizmet kolunda çalışıp aynı işi yapan sendika üyesi kamu görevlileri arasında, sadece farklı sendikalara üye olmaları nedeniyle eşitsizlik yaratması itibarıyla çalışma barışını da olumsuz yönde etkileyeceğinden, dava konusu düzenlemede mevzuata ve hukuka uygunluk bulunmamaktadır.” Gerekçesi ile düzenlemenin yürütmesini durdurmuştur.
Söz konusu hukuka aykırı düzenleme bu defa yüzde 2 barajı ile tekrar getirilmek istenmektedir.
TEKELCİ SİYASAL SENDİKACILIĞA VE ONA CESARET VEREN ADALETSİZLİĞE HAYIR
Anayasa Mahkemesi sendikal özgürlüğe doğrudan müdahale olan %2’lik Baraj davasını hiç bir olağanüstülük olmadığı halde 10 aydır bekletirken, Üniversite birimlerinin bir bakıma patronu gibi yetkileri olan Rektör, Dekan, Müdür ve Daire Başkanlarının, sözüm ona hem afilli bir patron, hem işçi gibi düşünmüş sendikal ağaların istediği bir karara imza atmıştır. Anayasanın sosyal devlet ilkesi gereği Sivil Toplum örgütlerini susturarak bu ülkede adalet sağlanamaz.
Devlet zulümle değil, medeniyeti gereği var ettiği sonsuz adaleti ile yaşar. İvedilikle Adaletsiz % 2’lik Baraj engeli kaldırılmalıdır. Aksi bir durumda insanların adalete olan güveni daha da zedelenecektir. Kamuoyuna ve siz saygıdeğer üyelerimize saygı ile duyurulur.
Hakan ÇELİKSOY
YURT Sendikaları Konfederasyonu
Genel Başkanı